fbpx
Skip to main content

Ohjeita kuvan käyttöön 

6.8.2019, Saara Leivo

Yhä useampi yritys päivittää kotisivujaan itse, kiitos helppokäyttöisten julkaisujärjestelmien. Tässä artikkelissa kerron mikä merkitys kuvilla ja kuvien käsittelyllä on ja miten voit vaikuttaa hakukoneoptimointiin kuvillasi.

1. VALITSE LAADUKKAITA, MIELENKIINTOISIA KUVIA

Olet varmaan julkaissut kuvia somessa ja huomannut eron ”tavallisen” kuvan vs. mielenkiintoisen kuvan katselu- ja tykkäysmäärissä.

Valitse myös kotisivuillesi laadukkaita kuvia ja heitä tylsyys roskikseen!

JOS KUVAAT ITSE, MIETI MM. SEURAAVIA ASIOITA:

 • onko olemassa jännittävämpiä kuvakulmia?
 • muista sommittelu, älä katkaise ”kaulaa” tai muuta niveltä jne.
 • saatko kohteen houkuttelevammaksi, kun lisäät siihen jotain?
 • sisätilojen kuvaamisessa käytä olemassa olevia valonlähteitä hyväksi (kaikki valot päälle, tv päälle ja verhot auki)
 • pyri käyttämään ihmisiä kuvissa, kun se vain on mahdollista. Muista kysyä lupa!
 • älä ”tapa” kuvaa salamalla!
 • harjoittele, digikuvaaminen ei maksa juuri mitään

2. KUVIEN MÄÄRÄ

Tuoreita kuvia ei kannata pantata, mutta ei kaikkia uusia kuvia kannata ottaa käyttöön heti. Esim. seuraajasi eivät varmasti näe jokaista somejulkaisuasi, joten julkaise tuoreita kuvia säännöllisin väliajoin.

Kotisivuillekaan ei kannata laittaa kaikkia olemassa olevia kuvia. Jos kuvia on paljon, se kasvattaa sivun latausaikaa ja vaikuttaa siihen kuinka käyttäjä viihtyy sivuilla ja latausaika taas vaikuttaa siihen kuinka sivu löytyy hakukoneista.

Valitse sopivimmat kuvat ja mieti asiaa omalta kannaltasi, mitä sinä haluaisit nähdä kyseisestä aiheesta?

3. KUVIEN KÄSITTELY

Somekanavat osaavat käsitellä kuvat oikean kokoisiksi, mutta julkaisujärjestelmät eivät välttämättä osaa. Liian suuret kuvat kasvattavat sivun latausaikaa ja asiakaskokemus ei varmasti ole mieluinen. Lisäksi latausaika vaikuttaa hakukoneoptimointiin.

TÄSSÄ TÄRKEITÄ OHJEITA MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON KUVIEN LISÄÄMISESSÄ KOTISIVUILLE:

 1. PIENENNÄ KUVAT. Kännykkäkamerat ottavat nykyään jo melko suuria kuvia, joten kuvat pitää pienentää. 15MB kuva on aivan liian suuri kotisivuillle, 125KB kuva on paljon järkevämpi. Kuvan tiedostokokoon vaikuttaa kuvan mitat ja pakkaus.
  Katso ohjevideo miten kuvat pienennetään Youtube kanavaltamme
  Videon editoriohjelma on täällä https://pixlr.com/editor/ ja sitä ei tarvitse asentaa koneelle, toimii selaimen kautta
 2. VALITSE OIKEA TALLENNUSMUOTO. Nyrkkisääntö, valokuvat aina jpg formaatissa ja logot sekä yksinkertaiset piirrokset ja ns. ”läpinäkyvät” kuvat png formaatissa.
 3. NIMEÄ KUVAT OIKEIN. Tallenna kuvat sellaisella nimellä, millä itsekin kuvaa hakisit hakukoneesta. Esim. auton-tuulilasi.jpg eikä IMG-123.jpg
 4. HAKUKONEOPTIMOI KUVAT. Kun lisäät kuvan kotisivuille, moderneissa julkaisujärjestelmissä on kohtia, joissa voit vielä erikseen nimetä kuvan. Näitä ovat Alternate text tai Alt text sekä Caption.

Haluatko lisätietoa?