Kotisivujen siivouspäivä?

30.4.2019, Saara Leivo


Aika ajoin kotona imuri heilahtaa ja tavarat löytävät oman paikkaansa. Tätä kutsutaan siivouspäiväksi! Monessa asiassa siivouspäivä olisi tarpeen muutenkin, työpisteellä, autotallissa, harrastevälineissä jne.

Tässä kolme vinkkiä miksi kotisivuillakin pitäisi pitää siivouspäivä


 

1. Vanhat pois ja uutta tilalle

(kotisivujen sisällön päivittäjä)

Käyttäjät eivät viihdy sivustoilla, joissa tieto on vanhaa, esim. hinnastot, menut, uutiset, blogi jne. Hakukoneet saattavat löytää sivun, joka ei ole käytössä, eikä linkitettynä minnekään, sivu on vain "varastossa", mutta edelleen hakukoneella löydettävissä. Kannattaa siis tarkistaa, onko kaikki julkiset sivusi relevantteja.

Kirjoita selaimen osoitekenttään site:www.kotisivuosoitteesi.fi ja näet mitä kaikkea Google löytää kotisivustasi. Tämän jälkeen poista turhat ja vanhentuneet sivut.

2. Paranna ilmaista hakukone­löydettävyyttä

(sivuston ylläpitäjä)

Tarkista ainakin nämä asiat:

 • sivuston nopeus
 • sivut toimivat mobiilisti
 • sisällön ajankohtaisuus
 • linkit kotisivullesi

Tässä siivousoperaatiossa on asetetta rankemmat työkalut ja tehdään SEO auditointi eli hakukoneoptimoinnin arviointi, jonka avulla voit tehdä ratkaisuja mitä pidetään, mistä luovutaan ja voidaanko joku korjata.

google pieni2
Alla ILMAISIA työkaluja testaamiseen

 • Sivuston nopeustesteri

  Googlen PageSpeed Insights

  Tällä helpolla työkalulla voit tarkistaa, onko sivuston nopeus kunnossa. Huomioi vuorokauden aika testatessasi, nopeudet voivat vähän vaihdella.

  TUTUSTU

 • Mobiililaite­soveltuvuus­testi

  Google Mobile Friendly

  Testaa, kuinka helposti vierailija voi käyttää sivuasi mobiililaitteella. Kirjoita URL-osoite, niin näet, kuinka hyvin sivusi toimii.

  TUTUSTU

 • Kävijäseuranta

  Google Analytics

  Tämä pitäisi olla jokaisella sivustolla, pyydä ylläpitäjääsi lisäämään, jos se puuttuu.
  Palvelu on todella laaja ja ammattilaisetkaan eivät välttämättä tiedä mitä kaikkea tietoa sieltä voi kaivaa, mutta lyhyesti:
  Palvelu kertoo mistä kävijät tulevat, mitä tekevät ja kauanko viipyvät sekä mistä lähetevät pois.

  TUTUSTU

 • Ylläpitäjän työkalu

  Google Search Console

  Tämä on asetetta teknisempi työkalu, mutta sen avulla voidaan seurata kävijöiden liikkumista, sivujen tehokkuutta, se ilmoittaa kriittisistä virheistä, hakkeroidusta sisällöstä ja auttaa nostamaan sivustoa hakutuloksissa.

  Ohjelmaa ei ole vaikea tulkita "Matti tai Maija Meikäläisenkään" joten pyydä ylläpitäjältäsi pääsy tänne.

  TUTUSTU

3. Ohjaa käyttäjä kassan kautta kotiin

Google Analytics ohjelman avulla voit seurata miten kävijät sivustolla kulkevat. Löytääkö käyttäjä tuotteet ja pääseekö hän helposti kassalle vai eksyykö hyllyjen väliin?

ESIMERKKINÄ POLKUPYÖRÄKAUPPA

Asiakas tulee kauppaan (kotisivulle) etuovesta (etusivulle) ja miettii, että millaisen pyörän hän haluaa ja valitsee oikean osaston (alasivun). Hän katselee (selailee) pyöriä ja vertaa ominaisuuksia, liikkuu edestakaisin, kunnes hän on päättänyt mitä haluaa, mutta, apua hän ei muista mikä osasto ja hyllyn väli on kyseessä. Myyjää (yhteystietoja/lomaketta/chattiä) ei näy missään, joten turhautuneena hän lähtee ensimmäisestä ovesta (sivusta) ulos ja kauppa jää tekemättä!

Kotisivujen käyttäytymistä kannattaa testauttaa tuttavilla, asiakkailla ja sukulaisilla, näin saat esiin myös inhimilliset piirteet sivustosi käytettävyydestä.

Tutustu töihimme

Haluatko lisätietoa?

Nimi(*)
Pakollinen kenttä

Sähköposti(*)
Sähköpostiosoitteesi puuttuu tai on virheellinen

Viesti
Invalid Input

Haluatko Davaksen postituslistalle?
Invalid Input

Invalid Input

Lue lisää: Kotisivujen siivouspäivä?


Kolme vinkkiä kotisivuihin

Nopeat muutokset kotisivujen suunnittelussa ja tekniikan kehityksessä vaikuttavat suoraan siihen, mitä pidetään "hyvänä ja huonona" kotisivujen luomisessa. Olen listannut tähän "suomenkielellä" minusta tällä hetkellä pinnalla olevat, huomioon otettavat asiat.

24.4.2019, Saara Leivo

Lue lisää: Kolme vinkkiä kotisivuihin

fi tunnus GeoTrust Partner gsuite vilkas

Mainos- ja digitoimisto Davas
KAITERANTIE 9 A 1
93600 KUUSAMO
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.